SOBER infosheet 4

Bierfeesten


Zolang de mens deze aardkloot bevolkt wordt er op geregelde tijden feest gevierd. Ieder volk heeft zijn eigen feesten en gebruiken. En de verbondenheid met alcohol is er altijd geweest.

Zo is het ook met bierfeesten. Feesten om de lente in te luiden, feesten om het einde van de oogsttijd te vieren, feesten om een huwelijk te vieren. Waar het maar kon werd bier gedronken en feest gevierd. De vraag blijft of de aanleiding voor het feest het belangrijkst is of dat het bier de grootste aanleiding is. Zijn het nu bierfeesten of feestbieren? Ieder land of bevolkingsgroep heeft zo zijn eigen benadering van bier en feesten met bier.

Zo wordt er van de Britten gezegd dat bier een sociaal fenomeen is, dat zich meer in de pub manifesteert. Dat bier bij de Belgen meer een gastronomisch fenomeen is, waarbij het culinaire genot op de voorgrond treedt. De Tsjechen hebben meer een filosofische benadering van bierfeesten en bij de Duitsers is het meer een religieus fenomeen, waarbij de viering vaak samenvalt met kerkelijke feesten.

Bijna het hele jaar door kan men in Duitsland wel ergens een bierfeest bezoeken. Maar als absolute hoogtepunten gelden het weekend rond Pinksteren, de eerste weekeinden van mei en de tweede helft van september tot eind oktober. Het merendeel van deze feesten speelt zich af in het zuidelijke deel van het land. Wie heeft er niet gehoord van het Oktoberfest in Munchen. Op de Theresienwiese staan dan gigantische tenten, waar in een weekend zo'n 6 miljoen liter bier, het zogenaamde Wiesenmarzen, verorberd wordt. Dit gaat gepaard met astronomische hoeveelheden Haxen (gekookte varkenspootjes) en Hendl (gebraden kippen).Het standaard glas is een Mass, met een inhoud van een liter. Wie dat toch wat veel vindt, kan ook een Halbe bestellen zonder dat daar vreemd op gereageerd wordt.

Sinds enige tientallen jaren wordt dit bacchanaal bezocht door tienduizenden toeristen. Een jaar van te voren reserveren is een must. Veel leuker zijn de kleinere jaarmarkten en bierfeesten. Er is keuze in overvloed. Met name rond de steden Bayreuth, Kulmbach en Bamberg, in het Noord-Beierse Frankenland, zijn vele mogelijkheden. Buiten het Fasching (carnaval) om zijn er meer dan 600 feesten, jaarmarkten en kermissen die gepaard gaan met een speciaal bier, dat door de plaatselijke brouwer(s) gemaakt wordt.

Maar ook in het noorden van Duitsland weet men van wanten. Daar is de aanleiding meestal het schuttersfeest. In Hannover speelt zich het grootse Schützenfest, in de eerste week van juli, af. Onder het genot van het Broyhan Alt kan men de schutterij bewonderen bij hun jaarlijkse feestelijke bijeenkomst. Ook dit feest is meer en meer een bierfestival geworden



start - de brouwers - brouwsels - geschiedenis - koken - brouwen -