SOBER


Sober is een thuisbrouwerij in Helmond waarin twee enthousiastelingen, Erwin SOnnemans en Camiel BERkers, met veel plezier, sinds 1997, bier brouwen voor eigen gebruik.

Erwin (links) & Camiel (rechts)

Wie alleen de 'gewone' biersoorten drinkt onderkent niet dat er verschillende bieren zijn voor elke stemming, elk moment en elk doel. Er zijn mensen die bier drinken om dronken te worden, maar dit is geen efficiente manier om dit doel te bereiken. De grote meerderheid van bieren wereldwijd heeft een alcoholpercentage van 4 tot 5 volumeprocent. Daarmee is bier de minst sterke van de alcoholische dranken.

Sinds 1 januari 1992 is zelf bier brouwen in Nederland wettelijk toegestaan. Men mag ongeveer 100 liter per maand accijnsvrij brouwen wat ruim voldoende is voor een gemiddeld gezin.
Het brouwen van een goed biertje is relatief eenvoudig waarbij het eindresultaat vaak het commercieel bier evenaart of zelfs overtreft. Het zelf gebrouwen bier kan men aanpassen naar eigen smaak. Ieder brouwsel is uniek en dat is nu juist het speciale aan het zelf brouwen van bier.

Bier is genieten, geniet van bier!

start - de brouwers - brouwsels - geschiedenis - koken - brouwen -