SOBER infosheet 3

Wijn na bier geeft plezier?


Wijn na bier geeft plezier, Bier na wijn geeft venijn

Wie kent deze gezegden nu niet, maar hoe zit het nu werkelijk?

Medisch gezien is er geen verklaring te geven voor deze gezegden. Er bestaat geen relatie tussen wel of niet na elkaar mogen drinken van verschillende alcoholische dranken. Ook ook verschil in alcohol promilage speelt daarbij geen rol. De hoeveelheid alcohol die men per drankje in het lichaam krijgt is bijna voor ieder drankje gelijk. Iedere drankje heeft zijn eigen glas waardoor pure alcohol hoeveelheden vrijwel voor alle dranken gelijk zijn.

De oorsprong van de gezegden moet men in de historie gaan zoeken. Had men goede zaken gedaan dan had men veel geld verdiend en was er genoeg geld over om in de kroeg wijn te drinken, een drank waarbij de drinker toen veel aanzien genoot. Iemand die geld had om wijn te kopen moest het wel goed doen in het leven, kortom wijndrinkers genoten aanzien en voelde zich daarbij fijn. Gingen de zaken echter slecht dan had men geen geld om wijn te kopen en moets men "zich verlagen" tot het drinken van de volksdrank: bier.

Tegenwoordig komen biergenieter en wijngenieter steeds meer tot elkaar. Ik zou daarom graag de gezegden om willen zetten in:

Wijn na bier geeft plezier, Bier na wijn is fijn!




start - de brouwers - brouwsels - geschiedenis - koken - brouwen -