SOBER infosheet 2

de bierbuik


De bierbuik is verklaard.

Zwitserse onderzoekers zagen mensen dikker en dikker worden van de drank maar niet van de calorieen die erin zitten. De bierbuik, stelden de Zwitsers vast, is eigenlijk een 'vet-buik', die ontstaat doordat een dranklijf minder vet verbrandt. Flinke innemers slaan tegelijkertijd vet op.

Dat bleek uit de vethuishouding van mensen die enige dagen een dieet volgden met daarin onder meer drie ons zuivere alcohol (de hoeveelheid alcohol in achttien pijpjes bier) per dag. Hun lichaam verbrandde een derde minder vet dan normaal.

Waarom is niet duidelijk: wellicht heeft het lichaam de neiging om eerst de alcohol te verbranden. Hoe dan ook, het is allereerst vet dat drinkers vet maakt, schrijven de Zwitsers in 'The New England Journal of Medicine'. Mensen kunnen vaak ongestraft koolhydraten uit suiker en zetmeel naar binnen werken, want die worden toch wel verbrand. Maar extra vet niet. Dat is in zekere zin goed nieuws voor drinkers. Zij kunnen een vetkwabvrije drinkstrategie volgen, suggereren de Zwitserse onderzoekers. Als drinkers vette hamburgers en chips inwisselen voor suiker- en zetmeelrijk voedsel, zouden ze nog meer kunnen drinken. Zorgen ze daarbij dat de totale hoeveelheid calorieen niet stijgt, dan doen ze misschien zelfs goede zaken voor hun buik.


start - de brouwers - brouwsels - geschiedenis - koken - brouwen -