SOBER infosheet 1

Bier en borstvoeding


Heel vaak wordt er bij de geboorte van een kind aan de kraamvrouw verteld dat bier, in het bijzonder Oud Bruin" goed zou zijn voor de borstvoeding. Wat is daar nu van waar?

Fransje Vervoort-de Koning, zelfstandig werkende lactatiekundige uit Eindhoven, heeft een antwoord

Dat bier goed voor 'het zog'zou zijn is een bakerpraatje. Als de moeder alcohol drinkt komt dat in haar bloed en uit haar bloed wordt moedermelk gemaakt. Incidenteel alcoholgebruik bij feestelijke gelegenheden en met mate veroorzaakt geen schade bij de baby. Dagelijks gebruik wel. Het heeft invloed op het hormoon prolactine, dat melk maakt, dit level wordt lager. De hoeveelheid en het toeschieten van de melk wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine en dat wordt zeer waarschijnlijk ook lager. Baby drinkt korter en minder, wordt slomer en groeit minder goed. De melk gaat anders ruiken en ook moeders huid. Kortom niet fijn en niet gezond. Zo ja alcohol, dan 1 glaasje en 2 uur wachten met voeden of een klein glaasje pakken direct na het borstvoeden.

In bier zitten ook vitamines, die misschien hun bijdrage aan de moeder's gezondheid kunnen leveren, maar de alcohol en het koolzuur is niet fijn voor de baby. Een baby heeft recht op gezond eten ,dus borstvoeding. De vitamine B zit bijvoorbeeld ook in bruine boterhammen, vlees, pindakaas, ruwe noten en marmite.

kennis is gebaseerd op de literatuur lactatiekunde vanuit het studieboek: Breastfeeding and human lactation van de artsen Jan Riordan and Kathleen Auerbach uit USA.

start - de brouwers - brouwsels - geschiedenis - koken - brouwen -